Toiminnallinen urheilu on monipuolinen ja tehokas tapa parantaa kuntoa, voimaa ja kestävyyttä. Se yhdistää erilaisia liikkeitä ja harjoituksia, jotka kehittävät koko kehoa. Mutta millaisia varusteita tarvitaan, jotta voit aloittaa toiminnallisen urheilun turvallisesti ja tehokkaasti? Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät varusteet, joita tarvitset.

Oikeanlaiset kengät

Toiminnallisessa urheilussa jalkineet ovat yksi tärkeimmistä varusteista. Hyvät kengät tarjoavat tukea, vakautta ja mukavuutta, mikä on erityisen tärkeää, kun teet monipuolisia liikkeitä ja harjoituksia. Valitse kengät, jotka ovat suunniteltu erityisesti toiminnalliseen urheiluun tai crossfitiin. Näissä kengissä on yleensä vahvistettu pohja ja hyvä pito, mikä auttaa sinua pysymään tasapainossa ja välttämään liukastumisia.

Lisäksi kengissä tulisi olla riittävä iskunvaimennus, jotta ne suojaavat niveliäsi ja jalkojasi kovilta alustoilta. Hyvät kengät voivat myös parantaa suorituskykyäsi, sillä ne auttavat sinua liikkumaan tehokkaammin ja mukavammin. Muista kokeilla useita eri malleja ja merkkejä löytääksesi itsellesi parhaiten sopivat kengät.

Asianmukainen vaatetus

Toiminnallisessa urheilussa vaatetuksen tulee olla joustavaa, hengittävää ja mukavaa. Valitse vaatteet, jotka eivät rajoita liikkumistasi ja jotka siirtävät kosteutta pois iholta. Tekninen urheiluvaatetus on usein paras valinta, sillä se on suunniteltu erityisesti aktiiviseen liikuntaan.

Hyvä urheiluvaatetus sisältää yleensä seuraavat osat:

 • Hengittävät ja joustavat treenipaidat
 • Joustavat ja tukevat treenihousut tai shortsit
 • Hikeä siirtävät sukat
 • Urheiluliivit naisille

Muista myös pukeutua sään mukaan, jos harjoittelet ulkona. Kerrospukeutuminen on hyvä tapa säätää vaatetusta lämpötilan ja sään mukaan.

Harjoitusvälineet

Toiminnallisessa urheilussa käytetään usein erilaisia harjoitusvälineitä, jotka auttavat monipuolistamaan treenejä ja kehittämään eri lihasryhmiä. Tärkeimpiä välineitä ovat:

 • Käsipainot ja kahvakuulat
 • Vastuskuminauhat
 • Leuanvetotangot
 • Hyppynarut
 • Voimapyörät

Nämä välineet ovat monipuolisia ja niitä voidaan käyttää monenlaisiin harjoituksiin. Esimerkiksi käsipainot ja kahvakuulat sopivat hyvin voimaharjoitteluun, kun taas vastuskuminauhat ovat erinomainen apuväline liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamiseen. Leuanvetotangot ja hyppynarut puolestaan kehittävät ylävartalon voimaa ja kestävyyttä.

Turvallisuusvälineet

Turvallisuus on tärkeä osa toiminnallista urheilua. Varmista, että sinulla on tarvittavat turvallisuusvälineet, kuten:

 • Polvi- ja kyynärsuojat
 • Rannesuojat
 • Nilkkatuet

Nämä välineet auttavat suojaamaan niveliäsi ja vähentävät loukkaantumisriskiä. Erityisesti, jos teet paljon hyppyjä, kyykkyjä tai muita liikkeitä, jotka kuormittavat niveliä, suojat voivat olla erittäin hyödyllisiä. Muista myös lämmitellä kunnolla ennen harjoitusta ja venytellä sen jälkeen, jotta lihaksesi ja niveltesi pysyvät kunnossa.

Harjoitusmatto

Harjoitusmatto on erinomainen lisävaruste toiminnalliseen urheiluun, erityisesti jos teet paljon lattialla tehtäviä liikkeitä, kuten vatsalihasliikkeitä, punnerruksia tai venyttelyä. Matto tarjoaa pehmustetta ja tukea, mikä tekee harjoittelusta mukavampaa ja turvallisempaa.

Valitse matto, joka on tarpeeksi paksu ja kestävä, jotta se kestää kovaa käyttöä. Liukumaton pinta on myös tärkeä, jotta matto pysyy paikallaan harjoituksen aikana. Harjoitusmatto on helppo rullata kasaan ja säilyttää, joten se on kätevä varuste kotitreeneihin tai mukaan otettavaksi kuntosalille.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään, millaisia varusteita tarvitaan toiminnalliseen urheiluun. Me Joo.Arenalla tarjoamme laajan valikoiman urheiluvarusteita ja -välineitä, jotka auttavat sinua saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme ja löytämään juuri sinulle sopivat varusteet!